dimecres, 27 de març del 2013

Variacions Dei Furbi


Ningú diria que en un carrer tan estret hi estiguin passant coses tan grans. Tan grans com la famosíssima Flauta Màgica de Mozart, una de les òperes més representades a totes les sales europees. És símbol de classe, d’alta cultura, de gust elitista. I Mozart la va compondre al voltant de la màxima de la broma: es tracta d’un joc musical i teatral, d’una broma plena de màgia, amor, sexe, on els bons i els dolents es barallen i finalment triomfa l’amor. En aquestes aquestes Variacions, la companyia Dei Furbi s’acosta a aquest origen divertit de l’obra. Més que una modernització, l’espectador hi troba el moll de l’òs de l’obra mozartiana.

En les Variacions Dei Furbi, d’una intensa hora i mitja, la companyia recupera l’alegria i la broma, que no la lleugeresa ni l’astracanada, de l’original. Acostar-se a grans noms de la cultura europea, com Dante, Shakespeare, Goethe o Mozart, mostra una gran valentia per part d’aquesta companyia i alhora una gran seguretat en la qualitat amb que es tracten aquests autors i les seves obres. L’humor és una marca de la casa, però també l’alta aptitud dels cantants i actors i l’acurada direcció escènica de reminiscències de commedia dell’arte. 

Aquest és un espectacle perfectament rodó: que creix i retorna on ha començat, després d’oferir un viatge distret i profund, intens i amable. On escenografia i vestuari responen també a aquesta idea de qualitat i sobrietat: que també creixen per retornar on han començat. Com moltes vegades passa amb l’art, la senzillesa (en aquest cas, l’absència d’instruments musicals més enllà de la veu humana o d’un gran aparat de tramoia) comporta una molt més gran preparació i feina. Fins el 7 d’abril encara s’estan a la Seca, disposats a fer passar una bona estona, serena i divertida, a través de les seves particulars variacions de la Flauta Màgica. Estic força convençuda que Mozart hauria disfrutat de les Variacions Dei Furbi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada